Historier fra dommerlivet

Etter gode prestasjoner under VM i sommer og i viktige internasjonale kamper i høst, har vi blitt blant de 13 nominerte parene som skal dømme EM for kvinner i Norge/Danmark. Responsen på dommerbloggen vår fra i sommer har vært helt enorm, og etter utallige oppfordringer om å blogge under dette mesterskapet, har vi nå tatt den virituelle pennen fatt. Følg våre opplevelser, inntrykk og betraktninger i løpet av mesterskapet på denne bloggen. Legg gjerne igjen en kommentar eller hilsen til oss :-)

onsdag 11. august 2010

Om å reise kjerringa...

Vi har nå kommet til de siste dagene av mesterskapet og vi begynner nå å bli helt vant med den dominikanske livsstilen. Ikke det at vi liker den noe mer, vi bare bruker ingen energi på å snakke om eller irritere oss over bråk, rot, søppel og treeege mennesker. Vi har skrevet om mye rart, og jeg tror ikke det er så mye som er verken overdrevet eller utelatt... Tanken på å snart reise hjem til Norge begynner å bli ganske fristende... Frisk luft, rene klær, norsk mat, aviser, tv og egen seng skal bli godt å komme tilbake til... Men det er fortsatt noen kamper som gjenstår!

I de to siste kampene har vi reist kjerringa og fått vist hva vi kan. Det har vært bra!! :-)

Dagen etter hviledagen dømte vi plasseringskamp mellom Brasil og Kazakhstan. Resultatet ble 41-31 til Brasil, ganske så mange mål. Når det i tillegg var mange tekniske feil og skuddbom i kampen, skjønner man at det er mange ballbesittelser på lagene og vi dommere på løpe som noen gale opp og ned. Nøyaktig hvor mange liter svette vi mister under en kamp, vet vi ikke, men det er ikke rent få. Vi fikk veldig gode tilbakemeldinger, og løftet oss opp på vanlig nivå. I slike "lette" kamper ser observatørene mye på tegngiving, løpebaner og personlighet, så det er alltid noe å fokusere på! Innspillene som kommer er noe som vi vil ta med oss tilbake til Norge og trene videre på.

I går dømte vi Spania-Dominikanske Republikk, to lag som begge tapte kvartfinalene sine. Det ble en kamp hvor Spania kjørte over DomRep. Vi dømte nok en solid kamp, og det var viktig for oss for videre oppdrag. Oppladningen til kampen var 1 t ved bassenget etter møtet, så lett lunsj, avslapping på rommet og avreise kamp. God tid i hallen er alltid bra å ha, og vi ser at det å unngå stress før kamp er en viktig suksessfaktor for oss. Vi hadde forberedt oss på en kamp med nesten fulle tribuner og stort trykk, men det uteble. De spanske foreldrene laget mer stemning enn de lokale supporterne, så det ble "normale" forhold.

Det er noen moment som observatørene nevner som man skal ta til seg på kort sikt, og så er det noen som man skal jobbe med på litt lengre sikt. Vi prøver å ta ett punkt fra samtalen dagen i forveien og forbedre dette. Vi var i godt driv under hele kampen og hadde full kontroll. Spesielt fikk vi gode tilbakemeldinger på fordel/avventende blåsing og personlighet. I tillegg var vi litt "smarte" dvs ikke blåse på alt som bare vi som dommere ser, og balansere avgjørelsene våre. Spanjolene vant greit 28-15.

Hele mesterskapet har vi jo blåst etter de nye regelkorrigeringene. Det er nesten som å blåse som tidligere. Den største endringa er egentlig at det er rødt kort til målvakt dersom det blir kollisjon mellom angrepsspiller og målvakt på kontring. En slik situasjon hadde vi nesten i kampen i går. Det var litt kontakt, men ikke nok til å bli definert som kollisjon, slik vi forstod situasjonen. Men det ble diskutert på møtet i dag tidlig og oppfatningene er litt ulike, da videobildene er for dårlige til å entydig konkludere. Moralen er at målvakt har ansvaret og dersom det skjer noe, er det bare å trekke fram det røde kortet. Ellers er det ikke mye vi skal endre på av det vi bruker å gjøre. I alle fall ikke på dette nivået.

Norge spiller semifinale i dag, og som praksis er i IHF, så kan ikke dommere fra samme land dømme den andre semifinalen. Så vi sitter og følger med fra sidelinja og håper at vi kanskje får en kamp på finaledagen. Vi kommer tilbake med mer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar