Historier fra dommerlivet

Etter gode prestasjoner under VM i sommer og i viktige internasjonale kamper i høst, har vi blitt blant de 13 nominerte parene som skal dømme EM for kvinner i Norge/Danmark. Responsen på dommerbloggen vår fra i sommer har vært helt enorm, og etter utallige oppfordringer om å blogge under dette mesterskapet, har vi nå tatt den virituelle pennen fatt. Følg våre opplevelser, inntrykk og betraktninger i løpet av mesterskapet på denne bloggen. Legg gjerne igjen en kommentar eller hilsen til oss :-)

lørdag 7. august 2010


Fredag 6.august startet også med løping, men vi hadde blitt lovet at økta ikke skulle være så hard som sist. Det var litt overskyet og vi fikk også en regnskur over oss slik at det ikke var uutholdelig varmt. Økta varte igjen i 50 min med drag runde på runde på friidrettsbanen... Vi ble fysisk ”testet” på FIFA-dommernes løpetest, og vi kan jo si at håndballdommere kommer ganske godt ut av det når det gjelder krav på tester... Hardt arbeid kan vi love dere!

På dagens dommermøte ble det snakket om personlighet i dommerutøvelsen, fortsatt om progressiv bestrafning og plassering på banen ved ulike typer forsvarformasjoner. Det blir både vist eksempler på video fra gårdagens kamper og tegnet på tavle og fortalt. Det er god stemning i dommergruppa, og alle støtter hverandre og har en bra tone.

Arrangementet i hallen blir stadig bedre for hver dag. Første dagen hadde de ingen nasjonalsanger, andre dagen spilte de feil nasjonalsang, tredje kuttet de av sangene før de var ferdige, nå er det bare kvaliteten på høytalerne som ikke er helt bra. Det blir nok aldri bedre. Men vi lever med dette.

For å få et avbrudd i hotelltilværelsen ble vi dag tatt med til et shoppingsenter, siden det bare var fire kamper. Det var ikke mye å skryte av dessverre. På en halvtime hadde vi gjort oss ferdig med et nokså stort senter, men det virket som om alt innholdet der var 2.sorteringsvarer fra Vesten. Altså ingen ting å kjøpe. Som bildet viser var det ikke lov med flasker, hunder, røyk eller skytevåpen der... Hjem igjen tok vi en lokal taxi sammen Svein Olav og en svensk dommer, og det var en opplevelsesrik tur. Svein Olav satte hjertet i halsen flere ganger i forsetet, og vi tre bak holdt på å drukne i svette. Trafikken er intet annet enn kaotisk, og det er tut og kjør som gjelder!


Vi har bare vært reservepar i dag, noe som var helt greit. Kampene vi var reserver i endte 12-35 og 20-57. Det er jammen ikke greit å vite hva som er vanskeligst – å dømme kampen eller å holde seg våken på tribunen. I et verdensmesterskap er det alltid slike kamper, og de må dømmes, men det er svært utfordrende å holde konsentrasjonen oppe. Samtidig er det masse utrytme hos spillerne som vi ikke er vant med, og det kan til tider være utfordrende å håndtere. Så må man også tenke på balanse mellom lagene, slik at både de gode og de dårlige føler at dommerne har vært rettferdige, til tross for stor målforskjell. Det betyr at man må ikke være for snille med de dårlige og ikke for strenge med de gode. Altså finne noe midt i mellom.

I morgen er det siste dag med kamper i gruppespillet og vi satser på å få en tøff match. Da skal vi klinke til igjen og vise alle her at dette kan vi!

Dersom det er noe dere vil høre mer om (eller mindre), er det bare å skrive inn i kommentarfeltet. Vi setter kjempestor pris på engasjement.

Svaret på regelspørsmålet var: A) B) og D)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar